Totuus kiinalaisista puhelimista

maaliskuu 14, 2018

Miksi kiinalaiset puhelimet ovat niin edullisia? Kerromme totuuden.

 

Usein sanotaan, että kiinalaiset puhelimet ovat halpoja - entä jos asia esitetäänkin näin: markkinajohtajat (Samsung, Apple, Huawei) ovat kalliita!

Kuinka ihmeessä Kiinasta voi saada pienen valmistajan puhelimen samoilla spekseillä, kuin 2-3 kertaa kalliimman markkinajohtajan?

Moni varmasti ajattelee, että "no nehän tehdään niin halvalla, huonoista osista, niin ovathan ne halpoja". 

 

Ei markkinointia

iPhone X (1099€) valmistus maksaa hitusen alle 300 euroa , kun taas Samsung S8 (599€) valmistus maksaa hiukan alle 350 euroa, hintoihin ei ole laskettu markkinointikuluja.

 

Apple käyttää markkinointiin vuosittain 1.8 miljardia dollaria, Samsung käyttää markkinointiin 10 miljardia dollaria.

Samsung ja Apple ovat vahvasti esillä mediassa ja erilaisissa tapahtumissa, joihin palaa rahaa.

 

Kiinalaiset valmistajat eivät ole kiinnostuneita käyttämään rahaa tällaiseen, he hankkivat korkeintaan jonkun sponsorin itselleen, kuten paikallisen urheilijan.

Esimerkiksi Zopon sponsori on MotoGP maailmanmestari Jorge Lorenzo.

 

Entäs sitten nämä pienemmät kiinalaisvalmistajat?

Heidän markkinointibudjetti on lähellä nollaa. Pitkän matematiikan opintojen jälkeen tulin siihen lopputulokseen, että tämä varmasti vaikuttaa puhelimen hintaan.

 

Pienet katteet, halutaan luoda brändin tunnettavuutta

Sillä välin, kun Samsung ja Apple tekevät joka puhelimen myynnillä todella hyvää voittoa, on tilanne kiinalaisten valmistajien osalta täysin erilainen.

Kiinalaiset valmistajat myyvät puhelimiaan erittäin pienillä katteilla, siinä toivossa, että heidän brändinsä nimi saataisiin mahdollisimman monen kuluttajan mieleen.

 

Heille on siis tärkeämpää luoda mainetta ja kasvattaa brändiä, kuin tehdä rahaa. Sitten kun heidän brändi kuulostaa yhtä tutulta, kuin Huawei ja Xiaomi, nostavat he todennäköisesti hintoja, koska heidän ei tarvitse enää myydä yhtä halvalla kuin ennen. Toisinsanoen, he ajattelevat hyötyjä pitkällä tähtäimellä. 

 

Ei varastoja

Varaston ylläpitäminen maksaa, todella paljon.

Kiinalaisvalmistajat valmistavat puhelimia pieniä eriä kerrallaan ja joidenkin kohdalla puhelimia valmistetaan vasta tilauksesta.

 

On myös tyypillistä, että varastossa on jokaista mallia vähäsen, esimerkiksi 2 tuhatta kappaletta.

 

Kaikilla valmistajilla ei välttämättä ole varaa tuottaa suuria määriä puhelimia varastoon. Tämäkin on puhelimen hinnasta pois, kun yhtiöillä ei tule ylimääräisiä kuluja varastoinnista. Tämä toki voi pidentää tuotteiden toimitusaikaa.

 

Entäs osien laatu?

Usein kysytään, että mistähän osista nämä puhelimet ovat tehty?

Todella usein kiinalaisvalmistajat käyttävät puhelimissaan Samsungin ja Sonyn valmistamia osia, kuten kameroita ja muisteja.

 

Prossu ja GPU ovat lähes kaikissa puhelimissa samojen valmistajien tekemiä. Kiinalaisissa puhelimissa ei siis ole heidän itsetekemiään osia, koska on edullisempaa ostaa osia suoraan isoilta valmistajilta, kuin lähteä itse kehittelemään.

 

Kallis markkinajohtaja ja edullinen kiinalainen puhelin voi siis olla sisuskaluiltaan täysin samanlainen.

 

Vaikka tämä pitää paikkaansa, niin jotkut valmistajat ostavat kyllä merkkiosia, mutta niitä osia, jotka eivät ole läpäisseet tehtaiden laatustandardeja - toisinsanoen kakkoslaadun osia.

 

Esimerkiksi jos Samsungin sadasta puhelimesta takuuhuoltoon menee 10kpl, voi kiinalaisvalmistajan kohdalla tämä luku olla esimerkiksi 3 kertaa suurempi.

On myös totta, että Kiinassa jotkin valmistajat eivät anna patenteille mitään arvoa ja niitä rikotaan häikäilemättömästi, eli kopioidaan täysin jonkun muun suunnittelema tuote.

 

Entäs valmistajat, jotka ovat meidän valikoimassa?

Heidän osaltaan asiat on kuitenkin pyritty käymään mahdollisimman tarkasti läpi.

Doogee, Blackview, Ulefone ja muut myyvät maailmanlaajuisesti yli 30 maassa, niin Aasiassa kuin Euroopassa.

 

Nämä valmistajat ovat jo sen verran suuria, ettei heillä ole varaa menettää kovalla työllä hankittua mainettaan käyttämällä huonolaatuisia osia tai tekemällä patenttirikkomuksia. 

 

Maanantaikappaleita sattuu joukkoon, mutta mitään radikaalia heikkoihin osiin liittyvää ei ole huomattu.

 

Uskaltaako kiinalaista siis ostaa?

 

C'mon nyt oikeesti, todennäköisesti näyttö, jolta tätä luet, on valmistettu Kiinassa. 

 

Tiesitkö, että Samsung valmistaa nykyään suurimman osan puhelimistaan Vietnamissa ja Intiassa, koska siellä on edullisempaa valmistaa puhelimia kuin Kiinassa. 

 

Jos Vietnamista tulisi jokin uusi puhelinvalmistaja, olisi heidän todella vaikeaa päästä markkinoille ennakkoluulojen vuoksi.

Kiina on nykyään todella kehittynyt maa ja joiltain osin esimerkiksi teknologiassa jopa Saksaa edellä.

 

Työolot eivät ole sellaisia, kuin ennen, eikä lapsityövoimaa käytetä, asia voi tietysti olla erilainen esimerkiksi vaatealalla, josta meillä ei ole tietoa.

 

Jääkin jokaisen harkittavaksi, onko eettisempää ostaa Kiinassa vai Vietnamissa/Intiassa tuotettu puhelin? Kummassa on paremmat palkat ja elinolot?

 

Kiinalaisia puhelimia uskaltaa hyvin ostaa, siinä missä muutakin elektroniikkaa ja tavaraa. On tyypillistä, että sana Kiina on jäänyt ihmisten mieleen jonkinsortin kirosanana ja merkkinä huonosta laadusta.

 

Kiinasta tosin tulee myös todella paljon piraattituotteita ja tuotteita jotka ovat täyttä paskaa.

 

Hei, tämän takiahan sinulla on meidät - olemme tehneet selvittelytyön puolestasi ja voimme tarjota sinulle edullisia ja laadukkaita kiinalaisia puhelimia.

Nyt kun sulla kuitenkin tekee mieli ostaa uus puhelin, niin tästä pääset tsekkaamaan valikoimamme: https://arlatec.fi/collections/alypuhelimet

Jätä kommentti